Μετράμε ελάχιστες μέρες πριν το πολυαναμενόμενο ban (21/10) της Wizards, που ελπίζουμε πως θα αλλάξει τη δυναμική που επικρατεί στο standard αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα τοπ 8 των μεγάλων τουρνουά πρωταγωνιστεί ένα συγκεκριμένο deck (με κάποιες διαφοροποιήσεις). Το deck αυτό δεν είναι άλλο από το Bant Golos στο οποίο φιγουράρει η πιο αμφιλεγόμενη κάρτα του format αυτή τη στιγμή. Φυσικά, μιλάμε για τη Field of the dead, μια land που έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ανταγωνιστικό standard αυτή τη στιγμή και έχει καθιερώσει το Bant Golos deck ως το deck των νικητών.

Θα έλεγα πως χαμένοι αυτού του rotation είναι τα aggro decks, κάτι αρκετά περίεργο, μιας και μετά από κάθε rotation τα aggro decks είναι αρκετά δημοφιλή και κατέχουν τη δυνατότητα για υψηλές θέσεις στο ανταγωνιστικό magic. Ίσως και για αυτό η Wizards αποφάσισε να επισπεύσει την ανακοίνωση των νέων bans & restrictions θέλοντας να αποτρέψει το δημοφιλές format να βαλτώσει λόγω μιας και μόνο κάρτας. Το θετικό, πάντως, είναι πως αυτή τη στιγμή ενώ το 50% των παικτών παίζει Bant Golos, το υπόλοιπο 50% δοκιμάζει μια πληθώρα νέων decks με τεράστιο ενδιαφέρον και δυναμική. Ειλικρινά, πιστεύω πως αν όντως πραγματοποιηθεί το ban που οι περισσότεροι υποψιαζόμαστε και περιμένουμε, το standard θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών.

Σε αυτή τη ποικιλία decks λοιπών δε θα μπορούσαν να υπάρχουν και αρκετά decks που διεκδικούν μια θέση στο competitive magic. Στο Supreme Will επιλέξαμε τρία aggro decks με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά και προσέγγιση στον αντίπαλο και σας τα παρουσιάζουμε. Ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού σας μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

MONO RED AGGRO

 Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο βασιλιάς των aggro decks. Το Mono Red πρωταγωνιστεί πάντα σε όλα τα formats και αδιαφορεί από rotations και bans. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να απειλεί με αποτέλεσμα κάποιοι παίχτες να το μισούν και φυσικά κάποιοι άλλοι να το λατρεύουν. Στη συγκεκριμένη στιγμή το mono red έχει εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει και την αμφιλεγόμενη land αλλά και τα food decks.

Mono-Red Aggro

Planeswalkers (3)
Chandra, Acolyte of Flame
Tibalt, Rakish Instigator

Creatures (26)
Fervent Champion
Torbran, Thane of Red Fell
Footlight Fiend
Rimrock Knight
Robber of the Rich
Runaway Steam-Kin
Scorch Spitter

Other Spells (10)
Shock
Skewer the Critics
Slaying Fire
Light Up the Stage
Lands (21)
17 Mountain
Castle Embereth

Sideboard (15)
Chandra’s Pyrohelix
Chandra, Acolyte of Flame
Experimental Frenzy
Lava Coil
Tibalt, Rakish Instigator

Σε ένα μεγάλο βαθμό το mono red κράτησε τη δομή που είχε προ rotation, αντικατέστησε κάποια ακριβά σε mana (για aggro πλαίσια πάντα) creatures με burn spells. Στην αλλαγή αυτή συνέβαλε ο συμπαθέστατος νάνος Torbran, Thane of Red Fell. Τη στιγμή που θα πέσει στο board το deck γίνεται μια ανελέητη killing machine καθώς το +2 damage και ο συνδυασμός των πολλαπλών threats δίνει λίγες επιλογές στον αντίπαλο να αντιδράσει.

Creatures όπως τα Fervent Champion, Footlight Fiend και Scorch Spitter αποτελούν τα early threats, αλλά και τον τρόπο που θα ενεργοποιήσετε το spectacle για να παίξετε spells όπως Light up the Stage & Skewer the Critics. Rimrock Knight είναι χρήσιμος επιθετικά και σε συνδυασμό με το first strike του Fervent Champion μπορείτε να εξουδετερώσετε ενοχλητικά creatures του αντιπάλου.

Ο Robber of the Rich αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο σε πιο αργά decks (Control & Golos) αλλά απέναντι σε decks με μεγάλα creatures (Golgari, Gruul) καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με Lava Coil. Το Run-Away Steamkin είναι το creature που θα «φουσκώσει» για να απειλήσει τα midrange decks αλλά και θα δώσει το πολυπόθητο mana όταν χρειαστεί. Φυσικά, εκεί που λάμπει είναι με το Experimental Frenzy όπου μπορεί να γυρίσει ένα παιχνίδι από τη σίγουρη ήττα σε θρίαμβο.

Embereth Shieldbreaker supremewill.com | Artwork by: Randy Vargas

Τέλος, σε αυτή τη μικρή παρουσίαση του deck δε θα μπορούσα να παραλείψω τον 2ο MVP μετά τον Torbran, τον Tibalt, Rakish Instigator. Μετά από μια μικρή απουσία λόγω Rampaging Ferocidon ο συμπαθής Planeswalker επιστρέφει στο deck και έχει κομβικό ρόλο στην κατάκτηση της νίκης απέναντι στη πληθώρα lifegain decks που κυκλοφορούν.

Μετά το mono red μια θέση στις λίστες μας βρήκε και ο πρωτοξάδερφος του.

MONO BLACK AGGRO

Το mono black aggro μετά από αρκετό καιρό βρίσκει μια θέση στο competitive standard με ένα aggressive life drain deck. Να σημειώσω πως θα συναντήσετε αρκετές εναλλακτικές. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια που θεωρούμε την πιο κατάλληλη για το τωρινό meta.

Mono-Black Aggro

Creatures (37)
Ayara, First of Locthwain
Footlight Fiend
Gutterbones
Knight of the Ebon Legion
Midnight Reaper
Murderous Rider
Order of Midnight
Orzhov Enforcer
Priest of Forgotten Gods
Rankle, Master of Pranks
Spawn of Mayhem
Lands (23)
19 Swamp
Castle Locthwain

Sideboard (15)
Ashiok, Dream Render
Davriel, Rogue Shadowmage
Disfigure
Legion’s End
Noxious Grasp
Rotting Regisaur

Όπως και το mono red έτσι και το παραπάνω deck έχει early threats. Footlight Fiend, Gutterbones και Knight of the Ebon Legion (το καλύτερο one drop του format αυτή τη στιγμή), φροντίζουν να μειώσουν το life του αντιπάλου σας μέχρι να μπουν τα βαρύτερα creatures. Η Priest of Forgotten Gods και η Ayara, First of Locthwain αποτελούν τα πιο σημαντικά εργαλεία σας για να τραβήξετε κάρτες, να κάνετε drain στον αντίπαλο σας και να ξεφορτωθείτε ενοχλητικά creatures που σας μπλοκάρουν το δρόμο προς το life του αντιπάλου σας. Ακόμα και σε γεμάτα boards που θα βρεθείτε σε «Mexican Standoff» η Ayara θα φροντίσει να μειώσει το life του αντιπάλου σας μέχρι να έρθουν τα μεγάλα μέσα. Μεγάλα μέσα εννοούμε τους Spawn of Μayhem, ένα από τα καλύτερα creatures με evasion αυτή τη στιγμή, αλλά και ο Rankle, Master of Pranks όπου με τη πληθώρα των abilities του περιορίζει σημαντικά τις επιλογές αντίδρασης του αντιπάλου.

Duress

Τέλος, δε πρέπει να παραλείψουμε τους Murderous Rider (δε νομίζω πως χρειάζεται εξήγηση), Orzhov Enforcer με το ενοχλητικό Deathtouch αλλά και το afterlife που συνεργάζεται τέλεια με το sacrifice ability της Priest of Forgotten Gods. Η Order of Midnight είναι μια κάρτα που δεν εκτίμησα αρκετά στην αρχή αλλά το adventure part της την καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι του deck επιστρέφοντας από το graveyard creatures που θα κάνουν τη διαφορά.

MVP του Mono Black θα έλεγα πως είναι η Ayara και ο Rankle μιας και είναι κάρτες που μπορούν να «γυρίσουν» ένα χαμένο παιχνίδι, αν και το συγκεκριμένο deck χαρακτηρίζεται για τα πολλαπλά interactions.

GRUUL AGGRO

Αφού αναλύσαμε δύο μονόχρωμα decks ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε ένα δίχρωμο deck που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και ίσως καθιερωθεί αν γίνει το ban που όλοι υποπτευόμαστε — χεχε. Μιλάμε για το Gruul Aggro, ένα deck που το χαρακτηρίζουν τα high power creatures και ένα mythic artifact που κάνει όλη τη διαφορά.

Gruul Aggro

Creatures (24)
Bonecrusher Giant
Gruul Spellbreaker
Pelt Collector
Questing Beast
Robber of the Rich
Skarrgan Hellkite
Zhur-Taa Goblin

Other Spells (12)
Once Upon a Time
Shock
Domri’s Ambush

Artifacts (2)
Embercleave
Lands (22)
Mountain
Forest
Stomping Ground
Castle Embereth

Sideboard (15)
Cindervines
Claim the Firstborn
Domri, Anarch of Bolas
Flame Sweep
Lava Coil
Sarkhan the Masterless

Πιο αργό από τα 2 παραπάνω decks το Gruul aggro ξεπερνά το σχετικά αργό ξεκίνημα του με ένα φρενήρη tempo castάροντας creatures που όλα αποτελούν σημαντικό threat από μόνα τους. Ο Pelt collector αν μπει νωρίς στο παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή, όπως και το Zhur-Taa Goblin με τη Riot ability του. Ο Robber of the Rich σας δίνει πλεονέκτημα κάρτας απέναντι σε αργά decks και ο Gruul Spellbreaker είναι αρκετά χρήσιμος λόγω του high power του αλλά και της προστασίας που παρέχει μέσω του Hexproof.

Gruul Spellbreaker

O Bonecrusher Giant είναι από τις καλύτερες value κόκκινες κάρτες αυτή τη στιγμή. Και πάμε στο βαρύ πυροβολικό του deck.  Τι μπορεί να πει κανείς για το Questing Beast? Είναι η κάρτα που λατρεύεις να τραβάς και σιχαίνεται να βλέπει ο αντίπαλος (πόσο μάλλον όταν έχει planeswalker στο board). Vigilance, Deathtouch, Haste, limited evasion, Combat Damage can’t be prevented όσο είναι στο battlefield αλλά και το combat damage που γίνεται στον αντίπαλο μεταφέρεται και σε έναν από τους Planeswalkers που ελέγχει. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική να εξηγήσω για τη συγκεκριμένη κάρτα, είναι ξεκάθαρη.

Ας πάμε και στο δράκο που μπορεί να δώσει το push που χρειάζεται για τη νίκη. Ο Skarrgan Hellkite με το Riot μπορεί να κάνει overpower κάθε creature heavy deck χάρη στο 2 damage ability του ή απλά να μπει με haste και να τελειώσει το match. Αν και στο 5 mana είναι απαραίτητος και χάρη στο Once Upon a Time μπορεί εύκολα να βρεθούν τα resources ώστε να μπει στο board.

Τέλος πάμε στη δεύτερη καλύτερη κάρτα του deck μετά το Questing Beast, στο φοβερό και τρομερό Embercleave. Με flash, double strike & trample όταν γίνει equip σε οποιοδήποτε attacking creature μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο (ωραία λέξη) και στους blockers αλλά και στο life του αντιπάλου.

Κάπου εδώ, τελειώνουμε με αυτή τη μικρή παρουσίαση των παραπάνω aggro decks. Το μόνο σίγουρο είναι πως το meta του MTG αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς μετά την καθιέρωση του Arena και θα αλλάξει σίγουρα μετά την ανακοίνωση των ban & restrictions στις 21/10.

Στη Supreme Will Team παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και θα επανέλθουμε με νέες προτάσεις το συντομότερο δυνατό. Ως τότε ποιο από τα παραπάνω decks σκοπεύετε να δοκιμάσετε?

NicolasCage – Γιώργος Μεσημέρης

Leave a Reply